12. oktober 2024


Der har i denne uge været møde i Hovedbestyrelsen, hvor hovedbestyrelsen bl.a. godkendte kongressens lovændringer i partilovene. Med denne godkendelse går man nu i gang med at udarbejde standardvedtægterne, som vi skal anvende for at ændre vores egne lokale vedtægter.

Der har også været møde i Regionsbestyrelsen, hvor især sammenlægningen af regionerne Sjælland og Hovedstaden til region Øst fik meget opmærksomhed.

Netop sammenlægningen til Region Øst vil få meget stor betydning for os alle sammen. Det er derfor glædeligt, at regionsformand Lars Gaardhøj kommer til vores sildemøde den 26. oktober.

Mødet starter allerede kl. 10, da han skal videre til et andet møde og har klemt os ind i kalenderen. Se mere under aktivitetslisten.


Nyt fra A-gruppen


Udviklingsstrategi 2024-2036

Af Hugo Hammel

Byrådsmedlem(A)

 

Nyhedsbreve bør jo som udgangspunkt ta’ udgangspunkt i spritny viden eller nye tiltag. 

Hvordan kan en udviklingsstrategi for 2024-2036, som Byrådet vedtog tilbage i april i år, gå hen og få aktualitetsværdi nu i oktober?

Jo, det kan den, fordi vi nu er påbegyndt arbejdet med at skabe rammerne for udviklingen, altså den varige forandring til gavn for hele kommunen og dens borgere.

 

”Jamen hvad er det da for en forandring der skal ske?” 

Jo, hvor vi før havde stort fokus på at bygge kommunen stærkere, hvilket man jo kan se er lykkes mange steder rundt i kommunen, så skal udviklingsstrategien flytte fokus fra vækst til fællesskaber, med det formål at forankre tilvæksten og styrke kommunens kvaliteter.

Det lyder højttravende, men ’Fælles om fremtiden’, som udviklingsstrategien er navngivet, er en invitation til borgere, virksomheder og civilsamfund, om i fællesskab, at være med til at skabe fremtidens Høje-Taastrup kommune.

 

Fra vækst til fællesskaber

I byrådet enedes vi om at ta’ udgangspunkt i, hvordan vi i kommunen sammen kan finde løsninger på de helt store udfordringer, og sammen arbejde for at sikre børn og unge god trivsel, en bæredygtig grøn fremtid og et sundere liv for alle borgere.

Og det gøres bedst ved at besøge de forskellige typer aktører vi har i kommunen. 

Altså starte en dialog med civilsamfund og virksomheder om, hvordan de ser at kommunen skal se ud om 12 år, for at vi er lykkedes med udviklingsstrategien. 

 

På med vanten

Så på med vanten, ud og indsamle input til arbejdet fra dem der har fingrene nede i substansen til dagligt.

 

Alle i Byrådet skal ud at besøge ”dagligdagen”. 

Det være sig i diverse uddannelsesinstitutioner og klubber, på bibliotekerne, hos idrætsforeninger, i Familiens Hus, hos Høje Taastrup Nepalesisk Samfund, og Høje-Taastrup Erhvervsforum.

Ligeså vil Parkskolens og dens mange brugergrupper få besøg, også Grennessminde, Høje Taastrup Seniorkor, Linje 10, Sprogskolen kan se frem til at møde os.

Vi skal til møde i flere moske- og kulturforeninger, hos Samlingspunktet, i Pendlerklub Hedehusene, samt hos Paraplyen KFUM, ved Fristedet og hos Bydelsforeningen NærHeden. Alt i alt en meget bred vifte af de mangeartede målgrupper, aktører, indsatser og aktiviteters tilbud der er i Høje-Taastrup kommune. 

Værterne skaber rammerne for besøgene og det er Byrådsmedlemmerne, som vil facilitere samtalen under de 20 besøg, hvor hvert byrådsmedlem så deltager i 2 samtalebesøg. Parvis drager vi så rundt og gennem samtaler med de mange aktører, forsøger vi at få et bedre samspil mellem Byrådet og borgerne. 

 Indtil videre har jeg selv besøgt HT Gymnasium 

 

Det var meget givtigt at samtale med de 8 studerende og deres lektor. 

De havde rigtig mange gode indspark til hvordan de ser sig selv og Høje-Taastrup kommune om 12 år. Stik imod min forventning, sagde mange af deltagerne, at på trods af at de nu boede i flere andre kommuner, kunne de godt se sig selv som fremtidens borgere i vores kommune, både medens de studerede videre og senere som ”voksne”. 

Vores beliggenhed og vores meget gode trafikale forbindelser, primært mod København og Roskilde, er virkelig et plus for kommunen. De ser også sig selv som nogen der kunne være med til at udvikle kommunens mange fællesskaber og kulturelle tilbud. 

Det at vi er en meget grøn kommune med meget tilgængelig natur vægter også tungt i forhold til deres fremtidige boligvalg, men der skal nok nogle flere ungdomsboliger til, for at få dem til at bosætte sig her under resten af deres uddannelsestid og senere som færdig uddannede. 

Men alt i alt et meget givtigt og lærerigt besøg, som kan bruges i det fremtidige arbejde med at få udviklingsstrategien til at blive en succes for vores kommune.

Men der er jo rigtig mange andre tiltag der skal gøres. 

Jeg glæder mig i hvert tilfælde med at arbejde videre med udviklingen af vores kommune. 

 

Alle kan bidrage

Til dem der stadig læser med og som har interesse for kommunens udvikling, vil jeg opfordre til at I går ind på Kommunens hjemmeside og finder hele udviklingsstrategien. Søg: Udviklingsstrategi 2024-2036

Hvis I kommer på nye input, hører jeg meget gerne om dem og vil kunne inddrage jeres bidrag i arbejdet.

 

Nyheder fra Christiansborg

 

Denne uge har stået i uddannelsernes tegn, og man kan i denne uge derfor læse mere om hvordan og hvorfor vi vil sikre flere unge kan gå i gymnasiet. Og om hvordan vi vil styrke de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser til fremtiden.

 

Forberedt på fremtiden: Flere i gymnasiet

Efter grundskolen står unge over for valget af ungdomsuddannelse. Valget føles stort og afgørende. Derfor bliver de boglige gymnasiale uddannelser for mange det oplagte valg. For de tilbyder det, som de fleste unge søger: Et ungemiljø med tid til at være ung blandt andre unge, som er placeret relativt tæt på, hvor de bor og som ikke begrænser mulighederne for videre uddannelse. Det er ikke retfærdigt, at man ikke får de samme muligheder, hvis man vil en mere praktisk eller erhvervsrettet vej. Det er grundlæggende uretfærdigt. Det er tid til at gøre op med forestillingen om, at boglige og praktiske kundskaber er hinandens modsætninger – og med at det ene er finere end det andet.

Derfor foreslår vi en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, som skal åbne gymnasiets døre for langt flere unge. Det bliver uden oldtidskundskab og kemi på højniveau. Til gengæld vil der være samarbejde med virksomheder og mere praktisk undervisning.

Ungdomsuddannelsen kommer til at hedde EPX, og kommer til at være én gymnasieuddannelse ved siden af STX og HHX.

Også vores velfærdsuddannelser og erhvervsakademier skal forberedes på fremtiden. Derfor har regeringen også lanceret udspillet Professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser til fremtiden.

For Socialdemokratiet har det længe været et ønske at styrke uddannelserne til blandt andet sygeplejerske, pædagog, lærer, socialrådgiver, diplomingeniører og laborant. Derfor er vi meget glade for, at regeringen nu vil styrke netop de uddannelser med 2,1 mia. kr. Pengene skal blandt andet gå til flere lærerressourcer, flere undervisningstimer, mindre undervisningshold og mere personlig sparring og feedback. Uddannelserne bliver en smule kortere. Til gengæld bliver indholdet meget bedre.